Szkolenie RODO

Szkolenie RODO

Szkolenie RODO, to usługa o jaką najczęściej pytają nas Klienci. W związku z powyższym, wyróżniliśmy ten etap wdrożenia RODO, poprzez utworzenie indywidualnej kategorii w ramach bloga Kryptos72.

Założenia dobrego szkolenia RODO

Wg badań konsumentów, wyróżniamy następujące kryteria dobrego szkolenia:
  • Poziom merytoryczny prowadzącego,
  • Aparycja oraz charyzma prowadzącego,
  • Profesjonalizm i użyteczność materiałów szkoleniowych,
  • Praktyczny aspekt,
  • Wartość merytoryczna i umiejętności wyniesione ze szkolenia,
  • Forma szkolenia – dostępność,
  • Czas i miejsce,
  • Możliwość powtórzenia szkolenia,
  • Weryfikacja kompetencji,
  • Uprawnienia – certyfikat,

Kto jest najlepszym ekspertem RODO?

Jak ocenić poziom wiedzy ekspertów RODO, jeśli RODO w Polsce obowiązuje dopiero o maja 2018? Można by zaryzykować komentarzem, że nie można być ekspertem w RODO, gdyż nie minęła jeszcze odpowiednia ilość czasu by nim zostać. Jest w tym wiele racji… Zdaniem organów nadzorczych, ekspert RODO powinien biegle posługiwać się prawem, jak również mieć praktyczną wiedzę z sektora IT oraz być biegłym w branży, w której świadczy usługi – do tego potrzebna jest potężna wiedza ogólna, umiejętności analityczne/logiczne, a do tego należy na bieżąco śledzić najnowsze trendy, decyzje/zalecenia Urzędu Ochrony Danych oraz wyroki sądów. To nie wszystko, analogicznie należy być na bieżąco z ustaleniami kontroli, decyzjami i wyrokami, tyczącymi się RODO na świecie. Suma summarum, liczba kandydatów na „ekspertów RODO”, do których chcielibyśmy się udać staje się bardzo wąska. Pamiętajmy, że w Polsce nie działa certyfikacja, a nawet gdyby działała, to ciężko jest uznać egzamin teoretyczny, wyznacznikiem doświadczenia w branży ochrony danych osobowych.

Szkolenie RODO – podróż w czasie

Eureka! Ochrona danych osobowych… Brzmi znajomo. Przecież specjaliści w zakresie ochrony danych osobowych, istnieją formalnie od 1997 roku, a gdyby odbyć podróż w czasie, to wg Biblii, wąż nakazał Ewie, by nie mówiła Adamowi, skąd ma tak pyszne jabłka. Tak pojawiła się pierwsza informacja, która miała być chroniona przez człowieka, co ciekawe, bardzo szybko doszło do jej wycieku. Program do RODO to idealne rozwiązanie dla Twojej jednostki. Ochrona informacji to szersze pojęcie, gdyż dane osobowe, są tylko elementem układanki. Pracując w sektorze badań klinicznych zauważyłem, że dane osobowe wcale nie były kluczowe. Krytyczną informacją, której wartość określona była na 10 lat badań i miliardy dolarów, to fakt, komu pomogło placebo, a kto otrzymał potencjalny lek. Wszystko inne nie miało większego znaczenia. Takie podejście nie wynikało bynajmniej z braku świadomości, lecz z analizy ekonomicznej i wyznaczeniu priorytetów, akceptując konkretne ryzyka.

Życie to najlepsze szkolenie RODO

Pisząc o szkoleniu RODO, dotykamy różnych aspektów naszego życia i w tym jest prawdziwy sens. RODO nie mówi wprost, lecz określa kierunek działań, a Ty Administratorze wybierz drogę dla swojej organizacji. Kursem ochrony informacji jest nasze życie, które rozpoczynają rodzice, mówiąc pierwszy raz do dziecka, by komuś nie mówiło o danej sprawie lub przekazując taką prośbę, w obecności dziecka. Tak sadzimy ziarno, które kiełkuje nowym połączeniem w umyśle dziecka, że są informacje, które należy chronić. Gdy np. informacja o niespodziance, zostaje ujawniona przez babcię, dochodzi do wycieku informacji, którego bezpośrednim wpływem jest osłabienie „efektu wow”, podczas przekazywania prezentu. By nie dopuścić do takiej sytuacji, rodzice informują dziadków by nie mówili dziecku, co dostanie w prezencie. To nic innego jak zastosowanie zabezpieczenia organizacyjnego, w postaci przeszkolenia dziadków z wprowadzonej zasady, że nie ujawnia się niespodzianki. Każdy o tym wie i wynika fakt jej niedostępności ze znaczenia słowa, ale jednak rodzice zdecydowali się na dodatkowe szkolenie RODO ? Często idą dalej… Proszą by np. dziadek pilnował babcię i w razie czego zareagował. Używając pojęć z polityk bezpieczeństwa: ustanowiono właścicieli ryzyka, określono formy monitorowania oraz powołano osobę, która ma dodatkowo weryfikować realizację, wprowadzonej procedury. Przewidująca mama, na podstawie lat doświadczeń (bo doszło już do tego typu wycieków w ostatnich 3 latach), jest świadoma zagrożenia, w postaci szepnięcia na ucho wnuczkowi co dostanie. Dlatego, podjęła dodatkowe działanie, które polega na tym, że dokupiła jeszcze jedną zabawkę. W razie gdyby nawet dziadkowie wygadali, to rodzice mają przygotowany ukryty prezent by utrzymać wspomniany „efekt wow”. To idealne postępowanie z ryzykiem i życiowe szkolenie z RODO. Po to powstał ten blog, by na przykładach, które rzeczywiście wydarzyły się - a my byliśmy ich świadkami – przeprowadzić kurs RODO, oparty na wyciąganiu wniosków i zwiększaniu świadomości, poprzez zaznajamianie z tzw. Study Cases.

Wnioski

Zapraszamy serdecznie do udziału w kursie z tematu bezpieczeństwa informacji. Będziemy rozwijać wszystkie wspomniane aspekty i poświęcimy czas, by dopasować treści do wszystkich kryteriów najlepszych szkoleń. Polecamy udział w każdym spotkaniu, meetingu, konferencji oraz płatnym szkoleniu, prowadzonym przez specjalistów. Jednak pamiętajmy, że prezentowana wiedza jest najczęściej subiektywna bo takie jest RODO. Szczerze polecamy naukę RODO, która polega na wysłuchiwaniu argumentów płynących z różnych obozów, a na ich podstawie, budowanie własnej linii, która jest logiczna i mamy dowody na jej realizację.
Artykuły nie są jeszcze dostępne

Najnowsze Wiadomości